Joost, Peter & het Tet-offensief

Gepost op: 12/02/18

Op 31 januari interviewde ik Joost de Vries voor het tijdschrift Verzin. Locatie was de Brakke Grond in Amsterdam. Een heerlijk gesprek waar ik nu nog dagelijks aan terugdenk, terwijl ik zelf zit te schrijven in het Lijsternest van Stijn Streuvels. Voor wie wat opfrissing nodig heeft: Joost won in 2014 de Gouden Boekenuil voor zijn roman De republiek. Hij creëert personages die bulken van de kennis en die daar graag mee uitpakken. Joost zelf is even veelbelezen maar wat bescheidener, het werd een fijne babbel over ambities, rituelen, persoonlijkheid en de lol van het schrijven. Toen we afrondden, wat handtekeningen uitwisselden en nog even na keuvelden, vertelden we over de boeken die we momenteel aan het lezen waren. Bij mij was dat Max, Mischa & het Tet-offensief van Johan Harstad.

‘O ja, is die wat goed?’ vroeg hij, ‘want 1200 pagina’s dat is toch een heel commitment om daaraan te beginnen.’

‘Best wel', zei ik. Waarop hij eruit flapte: ‘Dat is vandaag, wist je dat?’

‘Wat?’

‘Het Tet-offensief. Op 31 januari.’ Ik stond versteld.

‘En dat weet jij zomaar?’

‘Het was in 1968, precies vijftig jaar geleden. En het valt samen met de verjaardag van prinses Beatrix, die wordt vandaag tachtig. Ik moet wel zeggen: ik heb er onlangs een stuk over gemaakt voor De Groene Amsterdammer. Maar anders had ik het ook wel geweten.’

Waarmee ik dus in één klap reclame maak voor Max, Mischa & het Tet-offensief, De republiek (of zijn nieuwste, Oude meesters) en het lentenummer van Verzin. Elk werkstuk is ongeveer een vijfde dunner dan het vorige, maar laat dat vooral geen graadmeter zijn.